Om filmen

”SVERIGES BÄSTA SVENSK”

I den första filmen tar Hussein Hashemi ett beslut som många kan relatera till – att bli ”Sveriges bästa svensk”. Trots detta upptäcker han att nyckeln till acceptans inte ligger i att förändra sig själv till något annat än han är. Resan blir en hjärtlig och humoristisk berättelse om att omfamna sin egen identitet.

I den andra filmen utmanas Hussein på en djupare nivå när hans egna dotter ifrågasätter hans värderingar och rötter. Konflikten växer och når även hans vän och granne, Ove. Hussein ställs inför nödvändigheten att omvärdera sina gamla tankesätt, och i denna omprövning öppnas en ny dörr till livet för honom. Ensamheten bryts, han blir till nytta för andra och finner en mening i tillvaron. Det som verkade vara det värsta som kunde hända visar sig vara det bästa som hänt.

Dessa två filmer är inte bara en resa genom identitet och självförståelse, utan också en varm skildring av hur vi alla strävar efter bekräftelse och tillhörighet på olika sätt. I skenet av både likheter och olikheter ger berättelsen en lekfull glimt i ögat till den mänskliga sökningen efter acceptans och gemenskap.

hussein får medalj